Sizin için Öneriler
Top

Gayrimenkul Uzmanı Nusret ÖZTÜRK -Bu işte RİSK’SİZSİNİZ

Bu işte RİSK’SİZSİNİZ!

 

Gayrimenkul sektörünün reklam ve pazarlama aşamasında teknoloji vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Bu durum,pandemi sonrası yeni yönetmeliklerle birlikte işin profesyonelleri, kendilerini yenilemeye mecbur bırakıldı. Hal böyleyken bizler de danışanlarımızın istek ve beklentileri doğrultusunda hizmet sınırlarımızı genişlettik.

Bu süreçte tüketiciler, müstakil yaşama uygun konutlara, organik gıda yetiştirebilecekleri arazilere yöneldi. Özellikle bahçe kullanımlı geniş balkonlu konutlara talep çok arttı.  Bu değişimin nedenlerine baktığımızda; pandemi dönemindeki kısıtlamalardan dolayı evden çalışmanın yaygınlaştığını, müşteri görüşmelerinin ve ofis içi toplantıların ise video konferanslar yoluyla  gerçekleştiğini gördük. Böylece büyük şirketler büyük metrekareli ofisler yerine küçük ölçekli yerlere yöneldi. Bu da çalışan tüketicilerin home office çalışmalarına ve yaşam alanlarında daha fazla zaman geçirmesine neden oldu.

Taşınmaz yaşamı, bir üst seviyeye taşımış durumdayız

Teknoloji şu anda çok önemli. Gelişmelere ayak uyduranlar, kazanan ve kazandıran gayrimenkul danışmanları oldu. Görüntülü görüşme uygulamaları ile yer göstermeye başladıkve bu gösterdiğimiz yerlerin satıldığını kiralandığını deneyimledik. Bu hizmetler, hayatımızın bir parçası halinegeldi.

Taşınmaz yaşamı, bir üst seviyeye taşımış durumdayız artık. 360 derece sanal turlar ile VR gözlüklerle daire sunumları yapmak şart oldu. Dron çekimleri, portföylerin tanıtımı için vazgeçilmez oldu. Profesyonel video ve fotoğraf çekimleri, tüketiciye hem karar verme aşmasında zaman kazandırdı. Hem de daire daire gezerek yollarda harcayacağı zamanını kaybetmemesini sağladı.

Bu duruma ayak uyduramayan meslektaşlarımız oldu. Taşınmaz tic. Yönetmeliğine uymayan merdiven altı dediğimiz eski tip emlak ofislerini ve yeni nesil emlak ofislerini bir yarışta görüyorum. Daha doğrusu engelli koşusuna benzetiyorum bu durumu. Engelli koşuyu kazanmanın yolu nedir? Bu soruya insanların genelinin hatta %90’nın cevabı “engelleri aşmak” oluyor. Maalesef tam anlamıyla doğru değil. Sorunun asıl cevabı “koşmaya başlayabilmek” çünkü eğer koşmaya başlayamazsak engellere ulaşamayız bile. Aslında engeller birer engel değil hedeftir.Hedeflerini belirleyenler kazanan ve kazandıranlar olacaktır.Kutsal Kuran-ı Kerim ilk suresine ‘OKU‘ ile, Kutlu İstiklal Marşı ilk cümlesine ‘ KORKMA’ diye başlar.
Mesaj Ortada. ‘Hayatın anlamını ilimde ve beyinde ara, bunu yaparken de taşın altına bileğinle yüreğini koy. Diyor ki; Oku! ama sadece kitap değil. Meydan da oku. Kendine, geleceğine, dünyaya… Çünkü Emlak işinde başarı satılık değil kiralıktır!

Mesleğimiz ortak değerimiz

Markalarımız kişisel tercihimiz olabilir. Lakin mesleğimiz, ortak değerimizdir. Mesleğimize sahip çıkmak ve değerini artırmak hepimizin en önemli görevidir. Bunun için hep birlikte taşın altına elimizi koymamız gerek. 2022 yılında Türkiye genelinde, 1 milyon 485 bin 622 konut satıldı. Nitelikli hizmet üretmek  için bizler sahada alın masada akıl teri dökmemiz gerekiyor. Meslektaşlarımız teknolojiyi yakından takip etsinler, gelişmelerden haberdar  olsunlar ve teknolojiyi deneyimlesinler. Nasıl olacak, nasıl takip edebilirim diyen tüm meslektaşlarımıza TÜGEM sayfasını takip etmeye ve üye olmaya davet ediyorum. Zira ben öyle yapıyor Gayrimenkul sektörüyle ilgili her gelişmeyi ve eğitimi yakından takip etmekteyim. Amacım aldığım eğitimler ve edindiğim tecrübelerle gayrimenkulle ilgili danışanlarıma kaliteli hizmet verebilmek ve gayrimenkul alım-satım kiralama süreçlerini keyifli bir hale dönüştürebilmektir. Bilgi teknolojileri çağında olmamız nedeniyle gerek sanal ortamda gerek sahada portföylerimin daha fazla kitlelere hızla ulaşması beni bir adım daha ileri taşıyor diyebilirim. Mesleki yeterlilik belgem ve birçok aldığım eğitimle hizmet etmeye devam ediyorum. Sizlerin de kayıt dışılığı bitirmek, haksız rekabeti önlemek ve tüketicilerin aldığı hizmetin kalitesini artırmak amacıyla hazırlanan ve meslek saygınlığımızı hak ettiğideğere ulaştıracak bu önemli düzenlemeye sahip çıkmanız gerekiyor.

Yönetmeliğin esaslarına göre sözleşmesiz çalışmamalı ilke ve kurallara uygun hareket etmeliyiz. Son tüketici olan sizler de taşınmaz ticareti mesleki yeterlilik belgesini gayrimenkul profesyonellerinden mutlaka göstermesini talep edin.

Post a Comment