Sizin için Öneriler
Top

Nusret ÖZTÜRK – GAYRİMENKUL PROFESYONELİ

   

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN ZORLUKLARI

 

 

Gayrimenkul sektöründe olanlar iyi bilir bu sektör dışardan görüldüğü kadar kolay değildir. Alıcı ve satıcılar sadece buzdağının suyun üzerindeki kısmı görerek bizler hakkında kolay tahminlerde bulunurlar.

Dışardan bakıldığında bir mülk gösteriyorsun, fiyatı sekiz milyon. Hizmet bedeli %2 hesap edildiğinde 160.000TL kılçıksız bir para gibi görünüyor.

Bir de danışmana sorun! O portföyü almak için neler çekmiştir. Pazarlama için neler neler yapmıştır. Hatta bazı alıcılar mülk satın aldıktan sonra gayrimenkul danışmanlığı yapmak için ciddi araştırma yapmaya başlarlar. 

Bir süre araştırdıktan sonra mesleğin o kadar kolay olmadığını öğrenirler.

GAYRİMENKUL DANIŞMANLIĞININ ÖNEMİ;

Gayrimenkul, bireylerin hayatlarındaki en kıymetli varlıklardan bir tanesidir. Bu varlıkların alınma ve satılma sürecinde profesyonel rehberlik sağlayan gayrimenkul danışmanları vazgeçilmez bir role sahiptir.

 

Danışmanlar, piyasa eğilimlerini, hukuki zorunlulukları ve mülk değerlerini titiz bir şekilde inceleyerek, alıcı ve satıcılarına en doğru kararı almaları konusunda önemli bir destek sağlarlar. Her iki tarafında menfaatlerini gözetirken, etkili pazarlama teknikleri ve müzakere becerileri ile hızlıca en yüksek değeri elde etmeye odaklanırlar.

 

Sonuç olarak, gayrimenkul işlemleri esnasında deneyimli bir danışmanın rehberliği, hem kayıpların önlenmesi hem de işlemin başarısı açısından hayati önem taşır.

GAYRİMENKUL PİYASASINDAKİ ZORLUKLAR;

Gayrimenkul danışmanları, sektörün çekişmeli yapısından kaynaklanan bir dizi zorlukla mücade etmek durumundadır.

 

İlk engel, değişken ve tahmin edilmesi zor piyasa koşullarıdır. Gayrimenkul piyasasındaki dalgalanmalara çabuk uyum sağlamak çok önemli bir yetkinliktir. Ayrıca, gayrimenkul sektöründe alıcıların beklentileri ve zevkleri aniden değişebilir, bu da profesyonellere kendilerini sürekli güncelleme ve adaptasyon becerisini kazandırma gereksinimi doğurur.

 İkinci engel, yasal mevzuattır. Gayrimenkul uzmanları, bir dizi yasal süreci ve uygulamaları bilmek ve ona uygun bir şekilde alıcı ve satıcısını yönlendirmek durumundadır.

 Bu yasal süreçler, gayrimenkul danışmanlarının dikkatle izlemesi gereken çok sayıda yönetmelik ve zaman alıcı yasal uygulamalar olabilir. Üçüncü engel, pazarlama ve tanıtım etkinliklerini verimli bir şekilde gerçekleştirmesidir.

 Bu zorlukların üstesinden gelmek için, derin bir bilgi ve tecrübe birikimine, sektör eğilimlerini sürekli izlemeye ve profesyonel gelişimi önemseyerek kendini eğitime adamaya ihtiyaç vardır.

ZORLUKLARI AŞMANIN YOLLARI

Profesyonel iletişim yetenekleri, müşterilerinizle derin bağlar kurmanıza ve onların gereksinimlerini daha iyi kavramanıza imkan tanır.

Ayrıca, emlak piyasasının inişli çıkışlı dönemlerini alt etmek için trendleri dikkatle izlemeli ve sektördeki yenilikleri daima sorgulamalısınız. Eğitime ve mesleki gelişime yapılan yatırımlarla bilgi birikiminizi güncel tutabilir ve rekabetten açık ara sıyrılabilirsiniz.

 Zorluklar karşısında esnek ve yaratıcı kalmak da büyük önem taşır. Beklenmeyen durumlar karşısında çabuk ve etkin çözümler üretebilme yeteneği, yeni stratejiler geliştirebilme, deneyimli ustalardan mentorluk almak gayrimenkul danışmanlığında karşılaşabileceğiniz tüm zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

İŞBİRLİLĞİ VE İNSANAĞI (NETWORKİNG)

Ortak çalışma yoluyla, meslektaşlarımızla bilgi ve tecrübelerimizi paylaşarak başarıyı artırabiliriz. Ekip olarak çalışmanın getirdiği yararlar; yeni müşteri tabanlarına erişim, potansiyel alıcılar ve satıcılarla ilişkiler kurma ve geniş gayrimenkul çeşitliliğine erişebilmeyi sağlar.

Networking etkinliklerine iştirak etmek, endüstri profesyonelleriyle tanışıp iş bağlantıları oluşturmamızı ve bu bağlantılar sayesinde yeni fırsatlar elde etmemizi mümkün kılar.

Gayrimenkul danışmanları için işbirliği ve etkin bir networking çalışması, başarıya ulaşmada oynadığı önemli rol ile fark yaratmanızı sağlar.

BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN MOTİVASYON VE STRATEJİ

Motivasyon, ulaşılacak hedeflere yönelik yoğun bir arzu ve istek olarak ifade edebiliriz. Bir gayrimenkul danışmanı, sürekli yüksek bir motivasyona ihtiyaç duyar.

Motivasyon düzeyinizi artırabilmek için başarılı iş insanlarının başar yolculuklarını, biyografilerini okuyun. İlham veren seminerlere katılım sağlayın. Mesleki gelişim için sürekli kaynaklar araştırın.

Öte yandan sahip olduğunuz iş stratejiniz, hedeflere varmak adına izlenen yol haritası ve yöntemler bütünüdür. Bir Gayrimenkul Danışmanı olarak stratejileriniz; piyasa araştırması gerçekleştirmek, potansiyel müşteri ağı oluşturmak, etkin iletişim becerilerini kullanmak ve iş birliklerini güçlendirerek genişletmek gibi çeşitlilikler gösterir.

 

Motivasyonunuzu sürekli canlı tutarak ve etkin bir stratejiye sahip olarak hedeflerinize doğru emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.

 

                  İşimiz, şahıs da olsa, kurum da olsa karar verici her zaman bir insan.

Eğer insanları anlayamazsak satamayız

 

Bu sektörün zorluklarından,danışmanların yaşadığı sıkıntıdan bahsetmişken sizlere beraber yol yürüdüğümüz iş ortaklarımızdan Gayrimenkul danışmanı arkadaşım Cem Ergin’den bahsetmek istiyorum.Kendisi bir çok zorlukla mücadele etmiş, azimle, sabırla yürüdüğü bu yolda bugün nasıl profosyönel bir gayrimenkul danışmanı olduğunu kısaca kendi ağzından okumanızı isterim. Yürüdüğün bu yolda her daim verdiğin mücadelenin karşılığını almanı başarılarına başarı katmanı dilerim.

Merhaba ben Cem Ergin 19 Haziran 2003 İstanbul doğumluyum aslen Sivas Zaralıyım ilkokul ve ortaokulu 75.Yıl ilk öğretim okulunda, lise öğrenimimi Remzi Bayraktar ticaret meslek lisesinde okudum. Üniversite öğrenimi mi Kocaeli Üniversitesi emlak ve emlak yönetimi bölümünü tamamlayarak mezun oldum.

İş hayatına lise yıllarında sosyal güvenlik kurumunda muhasebe bölümünde stajyerlik yaparak başladım. Gayrimenkul sektörüne kendi evimizi satmaya karar verdiğimizde bir gayrimenkul danışmanı aile dostumuzun vasıtasıyla başladım. Her zaman satış pazarlamaya yönelik hep bir ilgim vardı fakat beni harekete geçiren kendi mülkümüzün satışa çıkması oldu. Emlak danışmanı bir aile dostumuzun yardımıyla satacağımız evimiz için kendisinden bana da yardımcı olmasını  bu işi öğretmesini istedim, Çünkü Stajerlik yaptığım dönem boyunca şunu anlamıştım masa başında çalışmak bana göre değildi ve bu sebepten dolayı hep dikkatimi çeken merak ettiğim gayrimenkul sektörüne giriş yapmaya karar verdim. Satışa çıkan Mülkümüzün gayrimenkul danışmanı ile birlikte evimizin satışını gerçekleştirdikten sonra yanında işe başladım.

O sırada 17 yaşındaydım hem staj görüyor, hem çalışıyordum aylarca ücretsiz çalışarak kendimi bu sektörde geliştirmeye çalışıyordum 1 yıla yakın tek kuruş almadan çalıştım. Sonrasında kendi satışımı yapmaya başladım ve çok heyecanlıydım, azimliydim, gayrimenkul sektöründe çok iyi işler yapabileceğime kendimi inandırmıştım. Artık ben bir gayrimenkul danışmanıydım.

Stajım bittikten sonra gayrimenkul danışmanlığı yaptığım firmadan ayrılma kararı aldım kazandığım tecrübelerle birlikte bu sektörde kendimi daha fazla geliştirmek ve hayal ettiğim hedeflerime ulaşabilmek için Maltepe bölgesinde kurumsal bir firmada çalışmaya başladım hedeflerim, hayallerim vardı gerçekleştirebileceğime inancım tamdı lakin ben kendimi daha fazla geliştirmeyi planlarken işler hiçde düşündüğüm gibi gitmedi ben kurumsal firmanın bana birşeyler katacağını hayal ederken büyük bir hayal kırıklığına uğradım ve şunu anladım ‘’bu sektörde içinde bulunduğunuz veya çalışıcağınız firmanın kurumsallığını adı değil içinde bulunan kişi ve kişilerin kurumsallığı önemli’’ çalıştığım firmanın broker’ı mobbing lerine maruz kalana kadar bir süre mücadele etmeye çalıştım fakat zaman geçtikçe şevkim kırılıyor, verimli olamıyordum bulunduğum ortamdan mutlu değildim. Hergün yaşadığım baskılardan köreliyordum. Bulunduğum firmadan ayrılama kararı aldım ve daha fazla hırslanmıştım ayrıldığım gün benim tamamen zincirlerimi kırdığım gündü. Araştırmaya başladım ve bu sektörde kendimi nasıl geliştireyi başarabilirim diye düşünürken, üniversite için sınava girmiştim içinde bulunduğum sektörün bölümünü yani Emlak ve Emlak yönetimi bölümünü tercih ettim.

Bu dönemde, bulunduğum bölgede kurumsal firması olan, uzmanlık yapan NUSRET ÖZTÜRK ile yollarımız kesişti.

Çevrede profesyonelliği ve dürüstlüğüyle tanınan bölgenin uzmanı biriyle bu yolu yürümekten çok mutluydum. Yaşadığım olumlu olumsuz tecrübeleri kendisiyle paylaştıktan sonra bana desteği ve inancı her zaman tamdı. Onun verdiği destek ile bu yola daha hırslı, daha azimli çıktım. Hayallerime daha yakın olduğumu hissediyordum. Her yaptığımız işten büyük bir keyif alıp insanların onayını taktidirini almak bu sektöre olan inancımı arttırdı.

Bugün 7 yıllık bu serüvende gayrimenkul sektörünün hem okulunu okuyarak hem bu işe gönülden devam etmeme sebep olan NUSRET ÖZTÜRK’ e sonsuz minnet ve teşekkürlerimi iletiyorum. Onunla bu yolda iş ortaklığından ziyade gönül birliği yapıp ,omuz omuza vermek büyük bir ayrıcalık. Nice başarılara beraber imza atmak dileğiyle. İYİ Kİ BU YOLDA SENİNLE YÜRÜYORUZ ABİM..

‘’Hayatta başarı, zorluklarla yüzleşmekten vazgeçmeyenlerin hikayesidir. Her adımda kararlılıkla ilerle ,her engeli fırsata çevir ve her başarısızlığı bir ders olarak kabul et. Yolun zor olsa da , hedefine ulaşmak için mücadele etmeye devam et. Unutma , en büyük zaferler en büyük mücadelerden sonra gelir.’’ 

Benim gibi genç yaşta bu sektöre girmek isteyenlere tavsiyem korkmadan bende yapabilirmiyim kaygısı olmadan kendinize güvenerek kararlı ve istikrarlı olursanız muhakkak yapabilirsiniz. Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRKÜN dediği gibi ‘’ Zafer , zafer benimdir diyebilenindir . Başarı ise ‘başaracağım’ diye başlayarak sonunda ‘Başardım’ diyenindir.’’ Asla vazgeçeyin hayallerinizin peşinden koşun.

Post a Comment